ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator
Jump Tandem

Napsali o nás

Aeroklub České republiky 21.7.2021

Aeroklub České republiky 21.7.2021

1. Mistrovství České republiky ve Wingsuit – Prostějov 2021

Ve dnech 14.-17. 7. 2021 se v Prostějově uskutečnilo 1. Mistrovství České republiky v disciplíně Wingsuit. Wingsuit je v ČR i ve světě poměrně mladá disciplína. Za zakladatele je považován francouz Patrik de Gayardon, který bohužel při testování nové modifikace svého wingsuitu v roce 1998 na Havaii během seskoku tragicky zahynul. 

V České republice se o popularitu této disciplíny zasadila zejména společnst JUMP-TANDEM a členská organizace AeČR Skydive Czech Republic, kteří v Prostějově v roce 2018 uspořádali 2. FAI Mistrovství světa ve Wingsuitingu. Mistrovství probudilo zájem o létání i mezi českými skydivery a od této doby se začíná psát historie českého wingsuitingu.

Díky podpoře OSK Para po volbách 2020 s novými členy Martinem Dlouhým a Tomášem Trunečkou a s rozumným přístupem předsedy Honzy Bečky tato disciplína konečně získala také podporu Aeroklubu. To se ihned projevilo na velké účasti i skvělých výsledcích. Je zde jasně vidět, že podpora skutečného parašutismu “ve vzduchu”, má opravdu velký význam.

Současně s MČR se v Prostějově konal také Evropský závod Winguit Performance Games a tak mohlo 9 českých reprezentantů porovnat své síly i s dalšími 12 závodníky z celé Evropy, konkrétně z Francie, Itálie, Polska a Slovenska. Účast celkem 9 českých reprezentantů a celkem 21 závodníků z Evropy považujeme v této Covidové době za velký úspěch jak organizátorů, tak především jako projev silné vůle a odhodlání závodníků.

A v čem se vlastně soutěží? Dle pravidel FAI má wingsuit dvě kategorie: Performance a Acrobatics. Jak již z názvu vyplývá “Performance” je o výkonu, zatímco “Acro” je o uměleckém dojmu v povinných i volných sestavách velmi připomínajících leteckou akrobacii, jenže místo letadla s pevnou konstrukcí se využívá “letadlo plátěné” ve formě “okřídlené” kombinézy parašutisty. Avšak i ta je konstruována tak, že na ní vzniká vztlak. V Prostějově se soutěžilo v disciplíně Performance, která má 3 úkoly. Závodník vyskakuje z výšky 3200m a do soutěžního okna vstoupí ve výšce 2500m. Zde se snaží nastavit křídlo a své tělo tak, aby 

  • dosáhl největší horizontální složky rychlosti – SPEED
  • uletěl co nejdelší vzdálenost – DISTANCE
  • strávil v soutěžním okně nejvíc času – TIME

Toto je velmi náročné technicky i fyzicky. Představme si jen, že normální parašutista padá kolmo k zemi nulovou horizontální rychlostí a vertikální rychlostí 200-300km/h. Zatímco např. Travis Mickle na MS 2018 v Prostějově letěl průměrnou horizontální dopřednou rychlostí 315km/h a vertikální rychlost Chrise Gellera v témže závodu byla v průměru zase jen 36km/h a v určitých fázích seskoku dokonce stoupal rychlostí až 4m/s!

A jak to probíhalo v Prostějově letos? Ve středu 14.7. v 7:30 ráno byl naplánován breefing soutěžících. Zde byli všichni seznámeni s pravidly FAI, cílovými body na které budou létat i směry letových tras. Trať kterou winsuiter letí je pevně dána trajektorií mezi bodem, kde se nachází 10s po výskoku a jeho určeným cílovým bodem. Koridor je 300m nalevo od této trajektorie a 300m napravo. Pokud se z něj vychýlí, dostává penalizaci a je de facto vyřazen z boje o medailové pozice. To je velmi náročné jak pro závodníka, tak pro organizátora a piloty. Pokud totiž kvůli oblačnosti nevidí “svůj” bod na vzdálenost cca 6km a ještě k tomu z výšky 3200m, buď nevyskočí a letadlo musí kroužit tak dlouho, než se mu to povede, nebo vyskočí a seskok se mu počítá i když bod na chvíli ztratí a vyletí ze své dráhy. Např. finálový seskok na MS 2018 v Prostějově trval s jedním závodníkem(!) přes třičtvrtě hodiny a až když mu piloti oznámili, že budou muset přistát kvůli nedostatku paliva, nakonec vyskočil.

Ze stejného důvodu po zahajovacím breefingu na MČR WS následovaly v Prostějově hodiny a hodiny čekání na počasí a první tréninkový seskok se podařilo uskutečnit až v 7 hodin večer jen hodinu a třičtvrtě před západem slunce.

Čtvrteční počasí nepřálo závodníkům a organizátorům o moc více. Přesto se nakonec podařilo uzavřít celé první kolo skládající se ze tří seskoků (Time, Speed, Distance). Předpověď na pátek však byla skvělá a tak všichni věřili, že se závod v pátek dokončí v plném programu tří kol. O to větší pak bylo překvapení, když se závodníci probouzeli do zamračeného a pochmurného dne. A tak následovalo další čekání. To se ale nakonec vyplatilo a v pátek se odskočilo celé druhé kolo a padli i tři české rekordy. Na sobotu byl plánovaný náhradní den kvůli špatnému počasí, ale závodníci nakonec odhlasovali, že chtějí závěrečný ceremoniál i předávání medailí již v pátek – a tak bylo rozhodnuto. Soutěž bude uzavřena po dvou kolech. Podle regulí FAI stačí k uznání platnosti závodů i vítězů jedno kolo a tento požadavek byl bohatě naplněn. 

S předáváním medailí pomáhala i slavná zpěvačka Tonya Graves a po něm následoval taneční koncert skupiny The 6 Fireballs. Atmosféra byla úžasná a spát se šlo až hluboko po půlnoci. 

Nám nezbývá než pogratulovat vítězům, mistru české republiky Karlu Klímovi i novým českým rekordmanům. Vyjádřit nejvyšší úctu všem závodníkům a poděkovat organizátorům a pilotům a to zejména Tereze Partsch, která nesla na bedrech veškerou tíhu soutěže a společně s FAI rozhodčím Marcem Pistolesim z Itálie plánovala pořadí závodních seskoků a celý průběh závodů i pilotům Tomáši Frejovi, Janu Hlavačkovi a Monice Kopecké za jejich absolutně dokonalé létání. Jsme velmi rádi, že po letech nedocenění wingsuitingu se v ČR vytvořil silný reprezentační kádr a my můžeme všem závodníkům popřát další úspěchy nejen na domácí půdě ale i v evropských a světových závodech.

 

Výsledky 1. Mistrovství České republiky ve Wingsuitu
1. místo – Mistr ČR – Karel Klíma
2. místo Vicemistr ČR – Pavel Mrázik
3. místo – Zoran Milenkovič

Kompletní výsledky ke stažení zde: Score

Výsledky je možné detailně shlédnout zde: https://skyderby.ru/events/247

a dokonce je možné zažít trochu z dramatické atmosféry závodu při přehrání seskoku v reálném čase. Stačí kliknout zde: https://skyderby.ru/events/247/rounds/1490/replay v okně nahoře kliknout na “TOP 4”  a vpravo nahoře play “▶︎”.



zpět na výpis

PROSTĚJOV POČASÍ

KONTAKT

JUMP-TANDEM s.r.o.
IČ: 277 05 587
DIČ: CZ 277 05 587

e-mail: tandem@jump-tandem.cz
HOT-LINE: +420 724 175 175

JUMP-TANDEM SkyCentrum s.r.o.
IČ: 241 69 528
DIČ: CZ 241 69 528

Zásady ochrany osobních údajů

Sídlo, kancelář, prodejna:

Loosova 262/1
CZ - 638 00, Brno

otevřeno:
Po - Pá: 9:00 - 17:00

Osobní odběr prosím pouze po předchozí domluvě.

Na prodejně nelze platit platebními kartami.

Letiště Prostějov
49.4451586N, 17.1306897E

Kde nás najdete?